Sarawak all set for 2030 developed state status, says CM

Sarawak all set for 2030 developed state status, says CM

Abang Johari (second left) accepts a memento from Centre for Asia Leadership president Samuel Kims.  KUCHING: Sarawak will strive to develop its talents and infrastructure towards achieving its vision of becoming a developed state by 2030. In stating this assurance, Chief Minister Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg points out that the Sarawak government has put in place the necessary infrastructure, with more initiatives to follow, towards attaining this goal. The chief minister, who is also the chairman of Sarawak’s ruling coalition Gabungan Parti Sarawak (GPS), says his administration aspires to develop smart cities in Sarawak, besides working on bridging the development gap between the urban and rural areas. “Sarawak targets 2030 to become a developed state. That is the vision we have. Along the way, we have to prepare ourselves including the injection of capital, upgrading our infrastructure and developing our talents and rural areas. “We want to develop smart cities where everything is done smartly – having big data and central server, where...
Read More
Belum ada nama, tapi ada 2 tahun pengalaman di England, bapa harap Kudik main untuk JDT

Belum ada nama, tapi ada 2 tahun pengalaman di England, bapa harap Kudik main untuk JDT

Yusry atau dikenali Kudik akan kembali ke Malaysia pada Jun ini. HUJUNG  Jun ini pelatih muda di Brooke House College Football Academy Mohd Yusry Haziq Idris kembali ke tanah air selepas dua tahun berkelana di England. Permain muda kelahiran Sarawak berusia 17 tahun itu merupakan antara salah seorang daripada dua pemenangProgram Million Dollar Feet (MDF), yang diasaskan legenda Liverpool, Steve McMahon pada 2016. Yusry Haziq atau lebih dikenali sebagai Kudik (ribut dalam bahasa Sarawak) terbang ke Leicestershire bersama seorang lagi pemenang, Adam Kris Azman pada September 2017. Bapa kepada anak keempat daripada lima orang adik beradik itu, Idris Ismail, 49 , memberitahu dia amat teruja dan berhara[ Yusry akan menjadi seorang permain bola sepak yang lebih matang berbanding sebelum ke England. Yusry Haziq (Tengah) bersama rakan sepasukan Brooke House College Academy. '' Gembira kerana dia berjaya menamatkan latihan bersama salah sebuah kelab bola sepak terbaik di England dengan jaya. ''Dua tahun berjauhan dengan keluarga membuktikan dia seorang yang cekal dan mempunyai keazaman untuk bergelar permain bola sepak profesional. ''Saya...
Read More
Al Sharq Ignite Pitch 2019

Al Sharq Ignite Pitch 2019

Alhamdulillah... Tahniah 😊 En Awang Shahrizan...syukur. Dari beratus2 penyertaan terpilih ke top 20 selepas tu ke top 10 dan alhamdulillah.Allah mudahkan segalanya...👑Malaysia berjaya menjadi Juara juga.Semoga semangat juang ini menjadi inspirasi kepada semua orang.Jangan mengalah, kuatkan semangat untuk lebih berjaya...hanya Allah sahaja yang tahu erti setiap pergorbanan. 😊 [Source: Facebook Miabella Safiy]...
Read More
Ignite Pitch 2019 AL SHARQ YOUTH FORUM

Ignite Pitch 2019 AL SHARQ YOUTH FORUM

ALHAMDULILLAH.. Syukur ke hadrat ilahi kerana dgn limpah kurniaNya dan dgn izinNya jua sekali lagi Sia Sitok Sign Language AR Flashcard menjadi Juara pertandingan Antarabangsa.. Tiada apa yang dapat diucapkan selain rasa syukur yg amat... Bersaing dengan peserta dari negara luar sangat mencabar kredibiliti serta keyakinan diri. Sangat mengujakan kerana peserta antarabangsa datang dari pelbagai negara untuk bersaing merebut kejuaraan serta hadiah yang amat tinggi nilainya. 2 hari berjuang untuk ke peringkat akhir juga suatu pengalaman bernilai. Terima kasih kepada isteri Miabella Safiy yang mendoakan kejayaan untuk bertarung dan bertahan di peringkat ini dengan tekanan yg sangat tinggi. Tiada kata2 yang lebih baik untuk rasa syukur tak terhingga ini. Terima kasih kepada sahabat yang mendoakan kejayaan serta yakin kepada potensi diri dan sentiasa bersama seharian hari ini. Thanks Yus Fabregas. KEPADA rakan2 yang mendoakan kejayaan dari jauh, terima kasih semua. Mayc Kota Melaka Mayc Jasin MAYC MELAKA ini juga hadiah untuk anda. Terima kasih juga kepada presiden Majlis Belia Malaysia saudara Jufitri Joha yang ada bersama. KEPADA Viviantie Sarjuni, thanks giving a tips for...
Read More
Catur Bistari SMECorp 2019

Catur Bistari SMECorp 2019

Alhamdulillah.. Kali ini bermain Catur Bistari pulak kita.. Dah lama tak main, skill pun berkarat. Syukur masih diberi kejayaan menjadi Johan membawa pulang RM600 dan Kategori individu berjaya mengumpul aset tertinggi dan membawa Pulang Samsung Galaxy Tab. Miabella Safiy #siasitok #siasitokSL #bepositive #pemikirsosialis #SMKAMI #pengacarahebat#signlanguage #flashcardsiasitok #alhamdulillah #terimakasihsemua #rezekiAllah#rezekianak2 #Trainerhebat #trainersiasitok #mbm #melakabandarayabersejarah#magicsarawak #maycMelaka [Source: Facebook Awang Shahrizan]...
Read More
CSR Program ISLAND College Technology Penang ICT

CSR Program ISLAND College Technology Penang ICT

Alhamdulillah. DapAt bersama2 pelajar, guru2 dan KPDNHEP pada majlis yang berlangsung di Smk Taman Inderawasih semalam. Semakin jauh perjalanan, luas pengalaman. Semoga perkongsian yang sedikit akan dapat kita sambung kan lagi lepas ni. Terima kasih kepada semua.. #siasitok #siasitokSL #bepositive #pemikirsosialis #SMKAMI #pengacarahebat#signlanguage #flashcardsiasitok #alhamdulillah #terimakasihsemua #rezekiAllah#rezekianak2 #Trainerhebat #trainersiasitok #mbm #melakabandarayabersejarah#magicsarawak #maycMelaka [Source: Facebook Awang Shahrizan]...
Read More
Today For Tommorow (T4T) Bahagian Bintulu Bersama Tuan Haji Abdul Kadier Sahib Daripada Syarikat Serba Dinamik

Today For Tommorow (T4T) Bahagian Bintulu Bersama Tuan Haji Abdul Kadier Sahib Daripada Syarikat Serba Dinamik

Selesai menyampaikan kisah kejayaan sebagai panelis program Karnival Today For Tommorow (T4T) Bahagian Bintulu, saya berasa sangat kerdil berada sepentas dengan tokoh korporat berjaya Tuan Haji Abdul Kadier Sahib, Syarikat Serba Dinamik yang memberi nasihat dan kisah kejayaan beliau yang menjana perniagaan bernilai multi-bilion ringgit. Dewan Suarah diisi dengan kehadiran lebih kurang 1000 orang ramai dikalangan belia dan dewasa. Terima Kasih Sarawak Volunteers kerana memberi peluang. Sekarang berlansung Townhall Bersama CM Abg Jo. [Source: Facebook Luka Nis Man] Photo Credits: Facebook Luka Nis Man...
Read More
Serba Dinamik scores RM313 mln worth of contracts

Serba Dinamik scores RM313 mln worth of contracts

Abang Johari (fifth left) witnesses the exchange of the MoU documents between Serba Dinamik Sdn Bhd managing director Datuk Awang Daud Awang Putera (third left) and Petronas vice president for Group Procurement Project Delivery and Technology Shamsudin Miskon (fourth right). Others in the picture are (from left) Serba Dinamik Sdn Bhd vice president (Supply Chain Management) Mohd. Izham Abdullah, State Speaker Datuk Amar Mohamad Asa Awang Nassar, Petronas president and Group CEO Tan Sri Wan Zulkiee Wan Arifn, Serba Dinamik Holdings Berhad Group CEO Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah, Petronas head of Procurement, Group Procurement Project Delivery and Technology Noor Mohamad Taj Mohammed and State Secretary Tan Sri Datuk Amar Mohamad Morshidi Ghani. KUCHING: Serba Dinamik Sdn Bhd has landed contracts worth RM313 mln for onshore maintenance construction and modification services in Sarawak. The contracts were inked between Serba Dinamik Sdn Bhd and Petronas Carigali Sdn Bhd, in a ceremony witnessed by Chief Minister Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg here today. The contracts involved Package D (Bintulu-Sarawak...
Read More
Putrajaya accepts RM1 bln debt repayment from Sarawak to fix dilapidated schools

Putrajaya accepts RM1 bln debt repayment from Sarawak to fix dilapidated schools

KUCHING: The Federal Cabinet has approved the repayment of a RM1 billion debt to the Federal Government from the Sarawak Government to fix dilapidated schools in Sarawak. In a Facebook post, Education Minister Dr Maszlee Malik revealed this decision following a previous agreement between him and Chief Minister Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg. This was agreed upon during his visit to the Chief Minister’s Office on Feb 19 to discuss issues that would benefit 436,000 pupils across the state. A loan was offered last year by Abang Johari due to the urgency and need to repair the schools in question. A special committee comprising the Ministry of Education, the Ministry of Finance and the State Government of Sarawak will be established to ensure clean governance and transparent processes are be implemented. At the implementation stage, the Sarawak Public Works Department (JKR) will be assigned as the implementing agency. The Cabinet has also agreed that the project will be closely monitored to ensure that the funds of RM1 billion will...
Read More